serotonina_1Creierul femeilor produce cu 50% mai puţină serotonină, “hormonul fericirii”, decât al bărbaţilor şi, pe lângă acest aspect, menstruaţia, naşterea sau menopauza sunt factori care determină scăderea serotoninei în cazul femeilor. Un nivel scăzut de serotonină se traduce printr-o stare depresivă, anxioasă, tulburări de somn şi de dispoziţie. Ca o echilibrare a balanţei vine faptul că femeile, deşi predispuse genetic la depresie, sunt mult mai atente la ceea ce mănâncă decât bărbaţii, mai fericiţi din naştere, iar unele alimente au darul de a spori serotonina, printre acestea numărându-se bananele, ciocolata, carnea de curcan, dovleacul, spanacul şi cartofii.

CIOCOLATA

Studiile arată că nu este o simplă coincidenţă faptul că atunci când suntem stresaţi sau la limita depresiei, simţim nevoia să mâncăm ceva dulce. Creierul nostru ne transmite ideea că nivelul de serotonină a atins pragul minim şi că noi trebuie să facem ceva pentru propria stare de bine. Să mâncăm alimente care au proprietatea de a creşte nivelul de serotonină, ciocolata fiind unul dintre ele. Pe lângă proprietăţile afrodiziace, ciocolata este cel mai puternic antidepresiv alimentar. Nutriţioniştii susţin că în ciocolată se găsesc trei substanţe responsabile pentru starea de bine: phenyl-etil-amina (substanţă similară amfetaminelor), anand-amida (efect similar canabisului, dar numai atunci când este consumat în doze mari) şi triptofanul (precursor al serotoninei).

BANANELE

Bananele conţin triptofan, un tip de proteină pe care corpul nostru o transformă în serotonină – substanţă care ne îmbunătăţeşte starea de spirit şi ne face să ne simţim mai fericiţi.

SPANACUL

Mâncarea preferată a puternicului Popeye Marinarul nu numai că ne oferă o porţie generoasă de magneziu, zinc, potasiu, fier, calciu şi coenzima Q10, puternic antioxidant care susţine musculatura, dar ne face şi mai fericiţi. Spanacul ridică moralul unei persoane depresive la fel de bine ca şi ciocolata, însă cu mult mai puţine calorii.

CARTOFII, PÂINEA, OREZUL

“Mâncarea bogată în carbohidraţi produce o creştere a concentraţiei de triptofan (un aminoacid precursor al serotoninei şi, totodată, un tranchilizant natural). Aşadar, alimentele care conţin carbohidraţi induc un sentiment de calm, pace şi satisfacţie, deoarece cresc producţia de serotonină de la nivelul creierului”, explică David Lykken, specialist la Universitatea din Edinburgh. Alte alimente bogate în carbohidraţi şi responsabile cu starea de bine mai sunt mazărea, fasolea şi soia.

ARDEIUL IUTE

Datorită capsacinei care stimulează terminaţiile nervoase din cavitatea bucală, creierul eliberează endorfină şi imediat după o masă care a inclus ardei iute apare o senzaţie incredibilă de calm şi relaxare, soră cu fericirea.

LAPTELE, DOVLEACUL şi CURCANUL

Aceste trei alimente conţin triptofan, aminoacid care se transformă, la nivelul sistemului nervos, în serotonină, substanţă responsabilă cu starea de bine. În acelaşi timp, triptofanul din dovleac participă la prelucrarea de către organism a vitaminei B3, necesară pentru funcţionarea sistemului nervos şi prevenirea tulburărilor de memorie. În această categorie intră toate celelalte preparate pe bază de lapte, respectiv iaurtul, brânzeturile, smântâna etc., acestea furnizând organismului cantităţi importante de calciu, proteine şi zinc.

PORTOCALELE şi FASOLEA

Portocalele şi boabele de fasole conţin acid folic, acesta fiind cel care reglează eliberarea de serotonină în organism. În plus, portocalele sunt şi o sursă importantă de vitamina C, iar boabele de fasole sunt o minunată sursă de minerale (precum calciu şi fier), care îmbunătăţesc producerea de celule roşii în organism.

CAFEAUA

Băutura preferată a dimineţii conţine cafeină, o substanţă care ne schimbă starea de spirit aproape instantaneu, din rău în bine, desigur. Cercetătorii susţin că sunt slabe şansele să intrăm în depresie dacă bem o ceaşcă de cafea de bună calitate în fiecare dimineaţă, iar dacă îi adăugăm şi lapte, asigurăm şi o parte din necesarul zilnic de calciu.

Sursa: puterea.ro

Acest articol este proprietatea Pagina de Nutriție și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Se încarcă...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top