Au fost aduse in Europa de pe coastele de vest ale Africii de catre marinarii portughezi, dar au o istorie milenara. Aceste fructe exotice, coapte in soarele puternic al Africii, au fost cultivate inca din antichitate in Asia si Oceania.

Totusi, bananele de acum cateva sute de ani nu aratau la fel ca acelea pe care le gasim azi. Nu erau nici atat de dulci si nici de culoare galbena. Bananele obisnuite aveau culoarea rosie sau verde. Banana galbena este de fapt un soi mutant descoperit in 1836 pe plantatiile jamaicanului Jean Francois Poujot. De aici au ajuns repede in America de Nord si au devenit o delicatesa mancata la desert.

Spre deosebire de alte fructe, bananele mai au o insusire unica. Nu cresc in copaci. Bananierul nu este un arbore, ci o planta uriasa (inrudita cu liliacul si orhideele), a carei tulpina e adesea confundata cu un trunchi de copac pentru ca are o inaltime de 6-7 metri.

Bananele au numeroase beneficii pentru sanatate

O singura banana pe zi iti aduce 400 mg de potasiu, adica 11% din necesarul zilnic. Potasiul este esential pentru buna functionare a muschilor, a inimii si a sistemului nervos. Si tot datorita continutului ridicat de potasiu, bananele au un efect benefic asupra rinichilor si oaselor. Cantitatea de potasiu din dieta zilnica te ajuta sa previi aparitia pietrelor la rinichi si reduce pierderea calciului din organism.

Bananele sunt si cea mai buna sursa naturala pentru vitamina B6, cea responsabila cu producerea hemoglobinei si cu mentinerea sistemului imunitar in stare perfecta de functionare.

Bananele pot fi un sedativ natural

Bananele contin triptofan, un aminoacid important pe care creierul il foloseste impreuna cu magneziul si vitamina B6 pentru a produce serotonina. Aceasta are un efect calmant asupra creierului si actioneaza ca un sedativ usor.

Un aliment usor de digerat

Bananele sunt foarte usor tolerate de sistemul digestiv si sunt o sursa buna de fibre naturale. O singura banana contine 16% din doza zilnica recomandata de fibre pentru un adult . Acestea ajuta digestia, dar lupta si impotriva bolilor de inima si a diabetului de tip 2. Pentru ca sunt usor de digerat bananele sunt printre primele fructe incluse in dieta bebelusilor, mai ales a celor care au probleme digestive sau care se recupereaza in urma unor probleme gastrointestinale.

Bananele sunt ideale si in diete