Acizii grași omega-3 sunt acizi grași esențiali, care trebuie să fie consumați în dietă. Consumul adecvat de acizi grași omega-3 este de o importanță vitală în timpul sarcinii, deoarece acestea sunt blocuri de construcție critice ale creierului fătului și a retinei.

Acizii grași omega-3 pot juca, de asemenea, un rol important în determinarea duratei de gestație și în prevenirea depresiei postnatale. Cele mai active forme biologice de acizi grași omega-3 sunt acidul docosahexaenoic și acidul eicosapentaenoic (DHA și EPA), care provin în principal din surse marine, cum ar fi fructele de mare și algele. Cu toate acestea, sondajele recente, indică faptul că femeile gravide mănâncă puțin pește și, prin urmare, consumul de acizi grași omega-3 este insuficient.

Dar iată care sunt principalele motive pentru care o gravidă are nevoie de acizi grași omega 3 în timpul sarcinii.

Numeroase beneficii au fost asociate cu consumul de acizi grași omega-3 în timpul sarcinii și în perioada postpartum.

Ajută la dezvoltarea fetală și neonatală. Date obținute din studiile de observație au descoperit că un consum de acizi grași omega-3 în timpul sarcinii, fie în dietă sau prin suplimente este asociat cu îmbunătățirea rezultatelor neurologice la copil. Anchetatorii au folosit o varietate de teste, cum ar fi etapele generale de dezvoltare, rezolvarea problemelor și dezvoltarea limbajului, pentru a evalua rezultatele dezvoltării neurologice în rândul sugarilor ale căror mame au luat suplimente cu ulei de pește, comparativ cu cei a căror mame nu au luat așa ceva. Un studiu din 2004 realizat de către dr. Oken și colegii săi a descoperit că un consum mai ridicat de pește în timpul sarcinii a dus la o  memorie de recunoaștere vizuală mai bună și la scoruri mai mari de inteligență verbală.

Acizii grași omega-3 par a fi importanți și  în timpul alăptării. Femeile care alăptează și care au primit 200 mg de DHA pe zi, timp de 4 luni au avut copii care au avut performanțe semnificativ mai bune asupra indicelui de dezvoltare psihomotorie Bayley după 30 de luni, comparativ cu femeile care au primit un supliment cu ulei vegetal. De asemenea, suplimentarea cu ulei de pește luat în timpul sarcinii și a alăptării a fost asociată cu un risc mai scăzut de a dezvolta alergii în primul an de viață. Gravidelor care au avut un trecut alergic li s-a oferit din a 25-a săptămână de sarcină circa 2.7 g de acizi grași omega 3. Consumul a continuat până în a patra lună de alăptare. Pe parcursul primelor 12 luni, copiii născuți din mamele care au consumat suplimente de omega 3 au avut risc scăzut de a dezvolta alergii alimentare și eczeme asociate.

O recentă arie de investigare a fost și cea a observării efectului de acizi grași omega-3 asupra prevenirii și gestionării encefalopatiei hipoxic-ischemică. O serie de studii, folosind drept modele animale, au arătat că tratamentul prealabil cu DHA, cât și tratamentul cu DHA reduce gradul de deficite funcțional al creierului după un astfel de incident. Deoarece leziunea ischemică hipoxică complică 2 până la 9 nașteri dintr-o mie și poate fi responsabilă de până la 14% din toate cazurile de paralizie cerebrală, aceste studii și investigații ulterioare în acest domeniu ar putea avea implicații importante în prevenirea efectelor pe termen lung a encefalopatiei hipoxice ischemice.

 

Sursa articol aciziomega3.ro

Acest articol este proprietatea Pagina de Nutriție și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Se încarcă...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top