Orice părinte știe că ridicarea temperaturii, la copil, este un semn de boală.

Dar ce ne facem dacă temperatura e mai mică decît normele pe care le cunoaștem, dacă de exemplu nu este 36,6 grade ci  copilul are temperatura 36 grade.

Ce este asta ? Este oare periculos ?

Trebuie de chemat medicul ?

În continuare vom vorbi, mai în detaliu despre temperatura mică la copil.

Simptome ale hipotermiei :

  • Apatie;
  • Somnolență;
  • Letargie;
  • Slăbiciuni;
  • Copilul este palid;
  • Copilul este rece și transpiră abundent;
  • Termometrul indică valori mai joase decît cele obișnuite pentru copil. (exemplu, 36.0 , 35.7,35.8, 35.00 etc.)

 

Mai jos prezentăm schematic gradele de hipotermie:

confort – 36,5  temperatura normală

stres termic – 36,0   motiv de alarmă

hipotermie medie – 32,0  urgent încălziți copilul

hipotermie gravă – t< 32,0 urgent solicitați ajutor medical

 

Temperatura joasă, numită și hipotermie poate apărea din următoarele motive:

 

1.  Hipotermie la copii născuți prematur

În mod normal hipotermia apare la copiii născuți prematur,  deoarece  mecanismul de termoreglare nu este încă “șlefuit” și micuțului îi vine greu să se adapteze la diferențele de temperatură.

Pentru a ajuta copilași să se lupte cu hipotermia lipiți copilul de corpul dumneavoastră. căldura mamei și laptele ei va permite copilului mai ușor să se adapteze. Dacă copilul este prea mic , atunci el este plasat într-o cameră specială unde temperatura se menține constată.

 

2. Hipotermie la copii după răceală

Uneori hipotermie se înregistrează la copii de 2-3 anișori. Aceasta se manifestă prin apatie, lipsa poftei de mîncare, copilul parcă este ofelit.

Așa efect se observă la copiii care au suportat o răceală. Această situație poate dura de la cîteva zile pînă la cîteva luni. Depinde de gravitatea infecției și de forțele de restabilirea ale organismului. După ce copilul a avut febră mare, regimul de termoreglare nu s-a echilibrat. Va dura ceva vreme și organismul se va restabili singurel, desigur cu ajutorul părinților ce vor avea grijă să hrănească,  să îmbrace adecvat copilul, etc.  Această stare se va finisa o dată cu finisarea perioadei de convalescență.

 

3. Temperatură joasă la copiii ce au primit Anaferon

Pediatrii au remarcat faptul că adesea hipotermia apare după lecuirea cu anaferon. Anaferonul este un preparat  care se administrează la faza inițială a bolii și ajută organismul să lupte.

 

4. Intoxicație cu Naftezin

Medicamentele din această grupă pot provoca asemenea efecte secundare.  De aceea e important de a supraveghea copilul în continuu și de evita  supradozarea.

 

5. Oricare altă intoxicație

Adesea, organismul copilului reacționează la intoxicații cu febră, dar sunt cazuri, cînd din contra, temperatura scade prea mult. În aceste cazuri, de urgență, chemați salvarea.

 

6. Administrarea unei doze neadecvate ale antipireticelor

Ibuprofenul, paracetamolul pot prova scăderi sporite, nedorite ale temperaturii corpului copilului. De aceea, la administrarea acestor medicamente copiilor, fiți foarte atenți la doza administrată și  ce temperatură are copilul, pentru a evita o hipotermie.

 

7. Temperatură mică la copii cu imunitatea scăzută

Dacă temperatura corpului la copil este scăzută fără careva motive evidente, aceasta mărturisește despre scăderea imunității. În așa cazuri copilul are nevoie de consultația pediatrului și cel al imunologului care vă va direcționa corect.

 

 

Continuarea articolului aici.

Acest articol este proprietatea Pagina de Nutriție și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Se încarcă...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top