Colesterolul este o substanta necesara organismului. Tratamentul colesterolului mare LDL se poate face cu ajutorul unei diete echilibrate. Colesterolul este produs chiar de catre organismul nostru din acizi grasi, in special din grasimile saturate din alimentatie. Un regim pentru colesterol marit este absolut necesar caci colesterolul mare este deseori asociat cu ateroscleroza si bolile cardio vasculare. Colesterolul este absorbit din produsele alimentare provenite de la animale.

Colesterolul este preluat din sange de catre celulele si folosit pentru a crea membranele celulelor, anumiti hormoni si vitamina D. Termenul provine din grecescul chole (bilă) şi stereos (solis) plus sufixul ol, fiind identificat în calculii colesterolici în anul 1784.

Termenul de colesterol sanguin se referă de fapt la 2 tipuri de lipide:

* colesterol LDL (low density lipoproteine) proteine cu densitate mică aşa numitul colesterol “rău”
* colesterol HDL (high density lipoproteine) proteine cu densitate mare aşa numitul colesterol “bun”

Colesterolul este produs printr-un numar de pasi care implica mai multe enzime diferite. Una dintre principalele enzime implicate se numeste HMG-CoA reductaza. Enzima HMG-CoA reductaza produce de obicei suficient colesterol pentru o functionare normala a organismului, dar uneori, mai ales atunci cand mancam alimente cu un nivel ridicat de grasimi saturate, aceasta enzima produce mai mult iar colesterolul este marit. In cazul in care consumati foarte multe grasimi animale nivelul colesterolului va fi foarte mare.

Colesterolul este “ambalat” in particule numite lipoproteine cu densitate mica sau colesterol LDL (low density lipoproteins) şi distribuit în întregul organism acolo unde este nevoie de el. Lipoproteinele cu densitate mare sau colesterolul HDL (high density lipoproteins) calatoreste prin corp si colecteaza extra colesterolul nefolosit de celule. Din acest motiv, HDL este adesea denumit şi colesterol “bun”.

Colesterolul care nu este utilizat pentru a produce hormoni, vitamina D sau membranele celulelor este eliminat prin ficat. Ficatul converteste colesterolul in bila care este apoi stocata in intestine pana cand este folosita de organism. Atunci cand bila este eliberata in intestine este facilitata si digestia caci este mai usoara absorbtia grasimilor. Mare parte din bila care trece in intestine este reabsorbita si reciclata pentru utilizari ulterioare. Dacă se combina cu anumite substante cum ar fi fibra, colesterolul poate iesi din organism şi atunci trebuie să fie produsa o noua bila din colesterol.

In mod normal colesterolul nu este toxic pentru organism. El trece prin vasele de sange fara a genera daune. Cu toate acestea, atunci cand se oxideaza, fie prin caldura fie prin radicalii liberi, colesterolul poate deveni periculos. Colesterolul LDL oxidat este toxic in mod direct pentru celulele endoteliale. Creste adeziunea de monocite si macrofage, se produc leziuni vasculare, creste proliferarea celulelor musculare netede si se inhiba productia de oxid nitric, un mesager chimic necesar pentru vasodilatatie.

Macrofagele si monocitele iau în mod normal doar cantitati mici de colesterol neoxidat, dar atunci când sunt expuse la colesterol oxidat, il iau în cantitati mari, ceea ce face ca acestea sa creasca in dimensiune. Prin urmare trebuie sa stim ca atunci cand avem in sange un nivel inalt de colesterol LDL oxidat creste riscul bolilor cardiovasculare.

Regim pentru colesterol marit

Fibra solubila ajuta la scaderea colesterolului si trebuie inclusa in regimul alimentar si tratamentul colesterolului marit

O dieta cu un nivel scazut in grasimi si colesterol poate duce la scaderea nivelului total de colesterol LDL cu pana la 5-10%. Cu toate acestea, cercetarile au aratat ca dietele bogate in fibre solubile scad si mai mult nivelul colesterolului LDL – respectiv cu 20-30%. Tipul de fibra pe care s-au facut cercetarile este pentru cea provenita din alimente precum: tarate, ovaz sau fasole. In acelaşi studii s-a demonstrat ca daca mancam boabe de soia fierte si gatite in diverse maniere (soia fiind o bogata sursa de proteine si de fibra natural solubila) se ajunge la o scădere a colesterolului total de 30% şi o scădere a colesterolului LDL de 35-40%.

Fibra solubila ajuta la scaderea colesterolului marit în mai multe moduri:

  • Reducerea absorbtiei de colesterol din alimente
  • Eliminarea mai buna a bilei
  • Cresterea gradului de repartizare a colesterolului din sange
  • Reducerea productiei de colesterol de ficat

Recomandari de regim pentru scaderea colesterolului:
MANCATI ALIMENTE CARE CONTIN FIBRE!
Folositi metode naturale si anume consumul de alimente bogate in fibre alimentare precum cirese, zmeura, mustar verde, broccoli, telina, rosii, grepfrut, conopida, varza, fasole verde, vanata, capsuni, mazare, linte si altele. Regimul pentru colesterol marit trebuie sa inculda aceste alimente.

Vitamina B3 sau Niacina – rolul acestei vitamine in tratamentul pentru scaderea colesterolului

Niacina este de asemenea, cunoscuta ca vitamina B3. Vitamina B3 ajuta la scaderea colesterolului. Aceasta are un rol demonstrat de a diminua activitatea enzimei HMG-CoA reductaza, ceea ce duce la o scadere a productiei de colesterol in organism. Ajuta, de asemenea, eliberarea colesterolului, scade proliferarea celulelor musculare netede, ajuta la prevenirea oxidarii LDL, scade nivelul lipoproteinelor si poate creste HDL (sau colesterolul bun) cu niveluri intre 15 – 40%. Cresterea nivelului colesterolului bun HDL, in special printr-o dieta potrivita, poate scadea semnificativ progresia aterosclerozei.Niacina are un rol demonstrat si in scaderea colesterolului cu valori intre 10-26% si scaderea recurentei de infarct miocardic cu pana la 29%.

Recomandari de regim pentru scaderea colesterolului:

Folositi metode naturale si anume consumul de alimente ce contin niacina (Vitamina B3) precum ciuperci, drojdie uscata activa, ton, piept de pui sau fileul de somon.

Continuarea articolului aici.

Acest articol este proprietatea Pagina de Nutriție și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Se încarcă...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top