Asociația ABC-ul Nutriției a făcut pe 14 februarie 2017, publice datele unui studiu propriu privind nivelul de cunoștințe și starea de nutriție și sport a elevilor bucureșteni cu vârste cuprinse între 10-14 ani.

La nivel național, european și global ne confruntăm din ce în ce mai des cu problema obezității și a bolilor direct corelate cu aceasta precum diabetul de tip 2. Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din 2015 indicau un procent de 20% din populația României ca suferind de supraponderalitate și obezitate. Raportul Național de Sănătate a Copiilor și Tinerilor din România, emis în 2015 de Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică și Centrul Național de Evaluare și Promovare a Stării de Sănătate, arată cifre la fel de îngrijorătoare și în rândul adolescenților.

Băieții, în procent de 20.8% în 2014 erau supraponderali, pe când la fete, procentul este unul mai redus — de 9.3%. Totodată, un alt indicator care afectează starea de sănătate fizică și emoțională a copiilor, este acela de imagine corporală. Conform acestuia, 31.8% dintre fete și 20.6% dintre băieți se consideră grași sau puțin grași.

Rezultatele cercetării derulată de ABC-ul Nutriției în școlile bucureștene în perioada octombrie-noiembrie 2016 sunt în linie cu tendințele exprimate de statisticile oficiale ale OMS și ale Institutului Național de Sănătate Publică. Din păcate, acest fapt reflectă gravitatea impactului unei nutriții inadecvate.

Dintre cele mai importante concluzii menționăm:

Elevii din București cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani sunt preponderent sedentari (petrec în șezut între 8-11 ore/zi) și au o activitate fizică restrânsă.

Din punct de vedere al obiceiurilor alimentare, elevii consumă prea puține lichide/zi, dar și prea puține fructe și legume. În topul preferințelor lor sunt tipurile de mâncare junk-food, cu toate că, cel puțin teoretic, tinerii declară că știu să recunoască alimentele sănătoase de cele nesănătoase. Însă în practică, ei nu știu de ce nu sunt sănătoase, de ce sunt sărace în nutrienți, de ce se numesc ‘calorii goale’.

Mai mult de atât, au cunoștințe precare cu privire la nutrienții din alimentele pe care le consumă.

În acest context, recomandările noastre sunt:

1. Continuarea și scalarea programului ‘Ora de nutriție’, un program dezvoltat de Asociația ABC-ul Nutritiției, în școlile din capitală și nu numai. Adaptarea curriculei în funcție de nevoile fiecărei școli, a fiecărui grup țintă.

2. Considerăm absolut necesar ca informarea corecta a copiiilor, a tinerilor și a familiilor să nu fie lasată doar în seama campaniilor de informare televizată sau a campaniilor de marketing a diverșilor producători/comercianți alimentari. În școli este nevoie de o comunicare pe tema nutrițională simplă, accesibilă, din surse sigure.

ABC-ul Nutriției își dedică resursele în scopul educării tinerilor de la vârste cât mai mici, inclusiv până la vârsta adultă. Ne propunem editarea unui manual de nutriție și a unei biblioteci on-line pe teme de sănătate prin alimentație. Totodată, suntem deschiși în privința colaborărilor pentru a îndeplini acest program pe care îl propunem școlilor.

Asociația ABC-ul Nutriției este o organizație non-guvernamentală, non-profit și independentă politic, a cărei misiune este aceea de a aduce în interesul general educația pe tema nutriției, cu precădere către grupurile cele mai vulnerabile din acest punct de vedere: copii, adolescenți, mame tinere.

Asociația ABC-ul Nutriției este fondată în 2016 în București de către o echipă de tineri cu experiență și viziune internațională și pasiune pentru un stil de viață sănătos.

Ne propunem să contribuim la reducerea bolilor legate de nutriție precum obezitate, diabet, boli de inima și astfel să contribuim la prelungirea duratei de viață.

Viziunea noastră: o lume mai sănătoasă care pornește de la o nutriție calitativă.

Impact: Tinerii vor deprinde abilitățile unui stil de viață sănătos, având la bază informații calitative cu privire la o nutriție corectă.

Sursa articol agerpres.ro

Acest articol este proprietatea Pagina de Nutriție și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Se încarcă...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top