Există o strânsă legătură între grupa de sânge, alimentaţie şi sănătatea oamenilor. Puţini oameni se gândesc la implicaţiile grupei sanguine, deşi aceasta reprezintă o forţă  genetică puternică.
Grupele sanguine sunt fundamentale în logica supremă a naturii, urmând un traseu neîntrerupt, de la cel mai timpuriu moment al apariţiei omului, până în prezent. Grupele sanguine reprezintă amprenta noastră celulară şi ne dezvăluie multe mistere ce marchează starea noastră de sănătate sau de boală. Din acest punct de vedere, este valabilă zicala: „mâncarea unui om este otrava altuia”.

Ştiinţa grupelor sanguine permite alegerea unei alimentaţii adecvate pentru prevenirea unor boli, încetinirea îmbătrânirii, tratarea obezităţii. Sfatul nostru este să urmezi dieta grupei sanguine cel puţin două săptămâni. Vei sesiza în această perioadă multe schimbări: un nivel crescut de energie, o scădere sau creştere în greutate, după caz, o reducere a tulburărilor digestive, ameliorarea problemelor cronice de sănătate. Fiecare om este unic. Avem nevoi nutriţionale diferite şi de aceea, singurul mod de a ne menţine sănătatea sau de a ne vindeca boala este adaptarea hranei la nevoile noastre, specifice ca individ. Grupa sanguină este cheia care descuie uşa spre misterele sănătăţii, longevităţii, vitalităţii, echilibrului emoţional, ea determina rezistenţa faţă de boli, eficienţa cu care ardem caloriile, răspunsul la stres şi însăşi personalitatea noastră. Analiza grupelor sanguine a furnizat explicaţii privind faptul că unii oameni sunt capabili să piardă în greutate urmând anumite diete, în  timp ce alţii nu, unii oameni îşi menţin vitalitatea la vârste înaintate în  timp ce alţii se deteriorează fizic şi mental. Istoria umanităţii este istoria supravieţuirii. Viaţa în timpurile străvechi era scurtă, brutală şi grea. Diferenţa dintre grupele sanguine reflectă în ultimă instanţă capacitatea de adaptare a omului la diferite solicitări din partea mediului exterior.
GRUPA  O

Grupa O semnifică „vechimea”. Primii oameni erau vânători iscusiţi, deci carnea (proteinele) reprezentau principala sursă de energie. Acesta a fost momentul în care atributele digestive ale grupei O s-au definitivat. Omul cu grupa O hrănit cu proteine are un sistem imunitar puternic, este viguros şi rezistent. Între sânge şi alimentele consumate se produce o reacţie chimică, ce face parte din moştenirea genetică. Din acest motiv sistemul digestiv şi imunitar sunt influenţate şi acum de alimentele pe care le consumau strămoşii cu aceeaşi grupa sanguină. După ce vânatul s-a împuţinat, oamenii au plecat în căutarea hranei în alte zone ale globului. De aceea, grupa 0 este predominantă şi „donator universal”.
CARACTERISTICILE GRUPEI O

– Consumator de carne;
– Tract digestiv viguros, dar cu aciditate crescută;
– Sistem imunitar hiperactiv;
– Intoleranţă faţă de adaptările la dietă şi la mediul înconjurător;
– Răspuns optim la stres printr-o activitate fizică intensă;
– Necesită un metabolism eficient pentru a fi suplu şi energic prin aport sporit de iod şi calciu;
– În ceea ce priveşte personalitatea, grupa O poartă o memorie genetică de forţă, rezistenţă, îndrăzneală, încredere, putere de concentrare, acţiune şi un dezvoltat simţ de autoconservare.

Recomandări pentru controlul greutăţii
Există mai mulţi factori care influenţează creşterea în greutate pentru grupa O: Reglarea tiroidiană. Oamenii cu grupa O au tendinţă spre hipotiroidism (nivel scăzut al hormonilor tiroidieni, lipsa iodului). Efectele hipotiroidismului sunt: creşterea în  greutate, retenţia de lichide, scăderea masei musculare şi oboseala. Factorul principal al creşterii în greutate este glutenul, care se găseşte în toate produsele pe bază de grâu. Urmând dieta grupei O, prin reducerea consumului de cereale, pâine şi paste făinoase se constată scăderea în greutate. Alimentele care favorizează creşterea în greutate pentru grupa O: grâul, porumbul, fasolea uscată, lintea, varza, conopida, muştarul. Alimente care favorizează scăderea în greutate pentru grupa O: peştele, ficatul, carnea roşie (vită), spanacul şi toate legumele verzi.
Recomandări generale pentru dieta grupei O
Sintagma „suntem ceea ce mâncăm” trebuie să vă atragă atenţia asupra alimentelor din comerţ şi în ce măsură sunt apropiate de ceea ce oferă natura. Se recomandă alimentaţie bazată pe proteine: carne slabă de peşte, pui, vită, cât mai proaspătă fără adaos de conservanţi şi alţi aditivi. Se vor evita mezelurile preparate industrial. Foarte benefice sunt alimentele marine (surse de iod, reglează funcţia tiroidiană) care trebuie să reprezinte o componentă majoră a dietei grupei O. Persoanele cu grupa O trebuie să reducă produsele lactate, în special laptele dulce (intoleranţă la lactoză). Deoarece calciul este foarte necesar, se recomandă sursele vegetale: nuci, migdale, seminţe de floarea-soarelui şi susan, legume cu frunze verzi, fasole, conopidă, varză, mazăre, ţelină (suplimentele farmaceutice de calciu nu vă aduc nici un beneficiu). Alternative excelente sunt şi brânza şi laptele de soia. Dintre uleiuri şi grăsimi, se recomandă uleiul de măsline. O sursă benefică de proteine şi grăsimi vegetale sunt nucile şi seminţele crude de dovleac. Legume deosebit de benefice: toate legumele verzi, hrean, ceapă, usturoi, gulii. Fasolea uscată trebuie consumată cu moderaţie, sub formă de garnitură. Persoanele cu grupa O nu tolerează produsele din grâu. Nu se recomandă pâine, paste făinoase şi dulciuri realizate pe bază de făină de grâu, deoarece glutenul din cereale încetineşte metabolismul şi transformă hrana în depozite de grăsimi. Fructele sunt recomandate în cantităţi cât mai mari, fiind o importantă sursă de fibre, vitamine şi minerale. Ele sunt o alternativă excelentă la pâine şi paste făinoase. Dacă vei mânca un fruct în loc de paste sau pâine, organismul va primi mai multe principii nutritive şi vei atinge uşor obiectivele legate de controlul greutăţii. Fructe deosebit de benefice sunt: prunele, smochinele, ananasul. E bine să reduci sau să eviţi următoarele fructe: pepene galben, banane, căpşuni, portocale, mure. Sucuri de fructe şi legume cu conţinut scăzut de zahar. Sucurile de legume sunt de preferat. Condimentele care trebuie evitate sunt: oţetul, piperul, muştarul. Băuturi recomandate în cantităţi moderate: bere şi vin roşu. Trebuie evitate sau reduse: cafeaua, băuturile alcoolice distilate, băuturile răcoritoare sintetice, ceaiul negru. Se recomandă eliminarea cafelei. Ceaiul verde este o alternativă  bună la cafea. Exerciţiul fizic, munca fizică reprezintă cel mai bun antidot pentru cei din grupa O împotriva stresului, depresiei, oboselii şi insomniei.

Tabelul cu alimente benefice şi cu alimente de evitat pentru grupa O

Alimentele care nu sunt incluse în categoriile „benefice” sau „de evitat” sunt considerate „neutre” şi le puteţi consuma, dacă vă plac, dar cu moderaţie.

ALIMENTE RAŢIE FRECVENTĂ BENEFICE DE EVITAT
Carne roşie slabă 120 -180 gr. bărbaţi
60-150 gr. femei
4-6 ori pe săptămână
Vită, viţel, miel, inimă, ficat Porc, slănina, costiţă

 

 

Carne pasare 120 -180 gr. bărbaţi
60-150 gr. femei

2-3 ori pe săptămână

Pui, găină, curcan, raţă Gâscă
Alimente marine 120-180 gr.

3-5 ori pe săptămână

Cod, păstrăv, macrou, ştiucă, somon, peşte alb Somn, icre, fructe de mare
Lapte, iaurt

 

 

120-180 ml.

0-3 ori pe săptămână

Nu există lactate benefice. Alternative: brânză şi lapte de soia Brânză sărată, afumată, fermentată, caşcaval, şvaiţer, lapte dulce
Brânzeturi

 

60 gr.

0-3 ori pe săptămână

Ouă 1 ou

3-4 ori pe săptămână

   
Uleiuri şi grăsimi 4 – 8 linguri

pe săptămână

Ulei de măsline în salate Ulei de porumb, ulei de arahide
Nuci şi seminţe 6-8 nuci

3-4 ori pe săptămână

 

Nuci, seminţe de dovleac

Arahide, fistic, unt de arahide, seminţe de mac
Legume uscate 1 ceaşcă sub formă uscată

o data pe săptămână

Fasole albă Fasole mare, fasole arămie, linte
Legume O ceaşcă de legume preparate ca salată sau înăbuşite

3-5 ori pe zi

Legume verzi, gulii, sfeclă, ardei roşii, hrean, ceapă, morcovi, ridichi, usturoi, roşii, ţelină Vinete, varză, măsline negre, porumb, cartofi, conopidă, muştar, avocado
Cereale 1 ceaşcă

0-3 ori pe săptămână

Secară, orez, orz, pâine de secară Toate produsele din faină albă, mălai, cereale combinate
Pâine 1 felie, 0-2 ori pe zi
Paste făinoase 1 ceaşcă

0-2 ori pe săptămână

Fructe 90-150 gr., 3-5 ori pe zi Smochine, ananas, cireşe, prune, mere, grepfrut, struguri, lămâi, pepene, piersici, pere, cireşe, kiwi, zmeură Mure, pepene galben, nuci de cocos, căpşuni, banane, portocale
Sucuri naturale

 

Sunt de preferat sucurile din legume celor de fructe

250 ml. de 2-3 ori pe zi

Toate fructele şi legumele permise Băuturi răcoritoare sintetice
Apă 2 litri pe zi
Ceaiuri de plante 1-3 căni pe zi Măceşe, păpădie, tei, ghimbir, mentă, pătrunjel

muşeţel, soc, ginseng, ceai verde, salvie

Traista ciobanului, lucernă, mătasea porumbului, echinacea, genţiană, senna
Mirodenii condimente şi dulciuri Asezonarea salatelor şi mâncărurilor Pătrunjel, curry, ardei roşu, boia dafin, busuioc, salvie, soia, coriandru, chimion,  rozmarin, cimbru, tarhon, miere, ciocolată Piper, oţet, capere, murături, maioneză, ketchup, scorţişoară, vanilie
Băuturi Cantităţi mici, băuturile
permise
Cantităţi moderate de bere,vin, ceai verde, apă Băuturi distilate, cafea, ceai negru

 

Continuarea articolului AICI.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Nutriție și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Se încarcă...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top