În ochii multor oameni Postul Mare a încetat să se asocieze doar cu o perioadă de asceză și pocăință și a devenit un bun prilej pentru a urma o cură de slăbire. În multe cazuri efectele acestui ”regim” sunt opuse rezultatelor așteptate și asta se datorează în primul rând consumului sporit de carbohidrați.

Carbohidraţii din alimente (paste, pâine, cartofi…) ne asigură un nivel constant de glicogen în ficat şi în muşchi, iar excesul este depozitat ca grăsime corporală. Multe dintre alimentele de post din comerț conțin o cantitate mai mare de sare și aditivi alimentari, lucru care afectează nu doar silueta, ci și sistemul nostru imunitar. E-urile nocive sunt responsabile de răspândirea alergiilor și bolilor cardiovasculare.

Cu toate acestea medicii susțin că și în perioada postului putem concepe un meniu care să mențină organismul sănătos și tonic. Combinând sursele de carbohidrați cu conținut glucidic mic și proteinele din surse vegetale și marine avem șanse de a slăbi fără a pierde din masa musculară.

Topul alimentelor de post care ajută la creșterea masei musculare:

Semințe de chia 15 g proteine/ 100g

Semințe de cânepă 30 g proteine/ 100g

Mazărea uscată 24g proteine/100g

Nucile 15g proteine/100g

Fulgii de ovăz 13g proteine/100g

Hrișca 13g proteine/100g

Fasolea fiartă 9g proteine/100g

Ciupercile 3g proteine/100g

Spanac 3g proteine/100g

Broccoli 3g proteine/100g

Orezul brun 2,6g proteine/100g

Sparanghel 2g proteine/100g

Avocado 2g proteine/100g

Lista alimentelor cu conținut proteic crescut din timpul postului poate continua cu alimentele din zilele cu „dezlegări” alimentare. Biserica spune că ”aceste zile au fost rânduite și pentru slăbiciunea trupului nostru, spre a căpăta puterea necesara continuării postului”. În zilele cu dezlegare la pește putem opta pentru acele soiuri care conțin o cantitate de proteine mai mare.

Anchois 21,2g proteine/100g

Plătică fiată 20,9g proteine/100g

Biban e mare fiert în aburi 19,9g proteine/100g

Macrou gătit 19,6g proteine/100g

Păstrăv 19,2g proteine/100g

Calcan gătit 18,3g proteine/100g

Păstrugă 16,1g proteine/100g

Consumul proteinelor din surse vegetale și marine stimulează metabolismul într-o măsură mai mare decât o fac carbohidraţii şi grăsimile. Un gram de proteine generează reacţii diferite în corp, în comparaţie cu un gram de carbohidraţi, deşi proteinele şi carbohidraţii au aceeaşi putere calorică de ~4kcal. Motivul ar fi secreţia de insulină, care creşte foarte mult în cazul carbohidraţilor şi mult mai puţin, când este vorba de proteine. Iată de ce un meniu preponderent proteic în perioada postului, susținut de un efort fizic moderat are ca efect eliminarea kilogramelor în plus și creșterea masei musculare.

Acest articol este proprietatea Pagina de Nutriție și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Se încarcă...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top