Ce sunt polipii nazali ?

Adenoidita (polipii nazali, polipoza nazala sau vegetatiile adeoide) este o inflamatie acuta (adenoidita acuta) sau cronica (vegetatii adenoide) a formatiunilor limfoide din nazo-faringe.

Forma acuta (adenoidita acuta) este o infectie microbiana sau virotica a amigdalei faringiene Lushka, care se manifesta prin febra, dificultate la respiratie, congestie nazala cu senzatie de nas infundat, sforait (copilul trage aer pe gura, in timpul somnului doarme cu gura deschisa).

Prin cronicizare, hipertrofia tesutului adenoidian duce la formarea asa numitilor polipi nazali (vegetatii adenoide)

Cauze

Cele mai frecvente cause ale aparitiei bolii sunt:

  • infecțiile acute recidivante și cele cronice, la care se adaugă și noxele din mediul ambiant, diferențele de temperatură, deficiențele imunitare ale copilului;
  • limfatismul, ce reprezintă o stare constituțională favorizată de tulburări endocrine, deficiențe alimentare, carențe vitaminice, calcice, proteice, lipsa de soare (climat umed și rece);
  • factorii fizici: frigul, atmosfera poluată cu praf, microbii și umezeala.

Cum se manifesta?

Face parte din apanajul bolilor copilariei si mai rar este inalnita la adult. Ingreuneaza respiratia, afecteaza vorbirea si provoaca dese infectii ale urechii.

Prin cresterea volumului amigdalei faringiene comunicarea intre nas si gat se blocheaza, determinand simptomele specifice acestei boli. Copilul va avea nasul  infundat motiv pentru care tine gura deschisa atat ziua cat si noaptea, are respiratie zgomotoasa si sforaie in timpul somnului.

Ii este afectata vorbirea, copilul nemaiputand pronunta corect consoanele nazale. Spre exemplu, pe “m” il pronunta ca “b”(in loc de “mama” pronunta “baba”), in loc de “n” spune “d”.

Inflamarea amigdalei faringiene duce la obstructionarea trompei lui Eustachio ceea ce va produce o hipoacuzie de transmisie, copilul nemaiuzind bine.

Apar imbolnaviri infectioase frecvente ale aparatului respirator superior (rinite, rinofaringite) si la nivelul urechii (otite medii) care, netratate corespunzator, pot determina o hipoacuzie permanenta a carei singur remediu este proteza auditiva.

Copilul prezinta secretii nazale muco-purulente,  scaderea simtului gustului si mirosului, durere de cap si senzaţii permanente de tensiune la nivelul nasului.

Ganglionii de la nivelul gatului si cei de sub mandibular sunt mariti in volum, toracele este insuficient dezvoltat (se asocieaza cu semnele de rahitism).

In timp, copilul cu polipi va capata un aspect specific al feţei numit facies adenoidian: gura permanent intredeschisa, caderea si retractia mandibulei, proeminenta maxilarului superior, ridicarea buzei superioare si descoperirea dintilor superiori, fata turtita transversal.

Tratamentul polipilor nazali

Tratamentul consta in indepartarea pe cale chirurgicala (adenoidectomie) ceea ce nu exclude recidiva (5% din cazurile de polipi nazali operaţi pot recidiva). Vizita frecventa la medical ORL este, in aceste condicii, recomandata.

Operatia trebuie efectuata in trei situatii:

1- vegetatiile adenoide sunt hipertrofice si determina o obstructie nazala importanta si recurenta, operatia avand rolul de a elibera caile respiratorii;

2- vegetatiile sunt prea mari si ajung sa astupe si trompa lui Eustachio favorizand stagnarea mucozitatilor si apartia otitelor.

3- in caz de rino-faringitele repetate. Aceasta este insa o indicatie controversata, deoarece operatia in acest caz nu da mereu rezultatele asteptate. Sunt studii care arata ineficienta interventiei chirurgicale in caz de rino-faringita repetata.

Chiar daca tratamentul consta in interventie chirurgicala, asta nu inseamna ca nu avem la dispozitie cai naturale de a mentine inflamatia in limite acceptabile sau de a preveni aparitia ei!

Despre cele mai bune remedii naturale recomandate de medicii ORL citi pe infuziedesanatate.ro

 

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Nutriție și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Se încarcă...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top