Peste 150 de țări marchează, la 16 octombrie, Ziua mondială a alimentației, declarată de Adunarea Generală a ONU, cu scopul creșterii gradului de conștientizare publică asupra problemelor privind alimentația la nivel mondial și consolidarea solidarității în lupta împotriva foametei, a malnutriției și a sărăciei.

Tema aleasă de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) pentru anul 2016 este ”Clima se schimbă. Alimentația și agricultura trebuie să se schimbe și ele” și are în vedere faptul că schimbările climatice pot pune în pericol securitatea alimentației, conform site-ului www.fao.org.

Mulți dintre fermieri, pescari, păstori au de pierdut din cauza temperaturilor ridicate, a secetei sau a inundațiilor. Se estimează că până în anul 2050 populația va crește, ajungând la 9,6 miliarde. Pentru a face față unei asemenea cereri de alimente, agricultura și sistemele de alimentație trebuie să se adapteze efectelor adverse ale schimbărilor climatice pentru a deveni mai productive și mai sustenabile. Acesta este singurul mod de a asigura bunul mers al ecosistemelor și al populației din zona rurală și de a reduce emisiile poluante.

Pentru a avea hrană produsă într-un mediu sănătos trebuie adaptate metodele astfel încât să se producă mai mult cu mai puține costuri pe aceeași suprafață, utilizând resursele naturale. Totodată, FAO insistă asupra reducerii pierderilor de alimente prin procesele de fabricație, inclusiv prin depozitare, ambalare, transport, infrastructură, mecanisme de marketing, etc.

Toate aceste aspecte vor fi discutate la Conferința Națiunilor Unite referitoare la schimbările climatice, care va avea loc în perioada 7-18 noiembrie 2016, la Marrakech, în Maroc.

FAO face apel la toate țările să includă alimentația și agricultura în planurile de acțiune asupra climei și să investească mai mult în dezvoltarea rurală. Prin sprijinirea producției care provine de la micii fermieri se va asigura o hrană sănătoasă și se vor reduce emisiile poluante, se mai arată pe site-ul www.fao.org.

 

Continuarea articolului pe agerpres.ro

Acest articol este proprietatea Pagina de Nutriție și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Se încarcă...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top